Project

Verduurzaming Harderwijkse horeca

Geplaatst op 1 december 2023, 16:00 uur
Illustration

Harderwijkse horeca-ondernemers strijden tegen voedselverspilling en versnellen de eiwittransitie. Zo helpen ze de voedselketen te verduurzamen. De ondernemers doen op initiatief van de gemeente Harderwijk mee aan het programma ‘Gelderland van Morgen'. De ondernemers worden in dit verduurzamingsproject begeleid door stichting Greendish.

Ben je ook horeca-ondernemer? Je kunt je nog vóór eind 2023 voor het programma inschrijven. Neem contact op met Annelein Ouwerkerk, adviseur circulaire economie, via a.ouwerkerk@harderwijk.nl.

Toelichting

Harderwijk is de stad met het grootste aantal deelnemers in het programma Gelderland van Morgen. Reden voor een feestelijke meet-up in Harderwijk, eind november. Wethouder Wilco Mazier benadrukte daar nog maar eens het belang om te investeren in duurzamere voedselketens. Het gaat daarbij ook om de toekomstbestendigheid van de bedrijfsvoering. Ondernemers worden geholpen om duurzame stappen te zetten en om winstgevender te zijn door verspilling van voedsel tegen te gaan.

Tijdens de meet-up werd stilgestaan bij de geleerde lessen. Elke ondernemer zit in een andere fase. Zo gaat De Boterlap binnenkort beginnen, heeft Greenoffices net het contract getekend en heeft YAM's haar aanbod al aangepast. Carpacciosalade en tonijn staan daar niet meer op de kaart; ze bieden duurzamere alternatieven. Ook Grand Café Alleman heeft stappen gezet. Zij werken nu met een eigen groentetuin, inclusief composthoop.
De bijeenkomst werd afgesloten met een kennisquiz. Ben van Domino's Pizza had de meeste kennis over duurzame voeding. Hij staat in de keuken met zijn nieuwe ‘Variatie in de keuken’ schort.

 

Lopend